Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Jenama Perniagaan Bermula Dari Masalah Depan Mata

August 24, 2014 0 Comments

Brilliant business idea…

“Start by looking at the simple problems right in front of you..”

Kebanyakan bisnes hebat bermula pada masalah depan mata. Bagaimana bermulanya dari sebuah masalah menjadi Jenama Unggul Dunia… Dibawah cerita bantot mengenai bagaimana masalah menjadi peluang jutaan ringgit.

Jenama Perniagaan-1

#1- GoPro

Nick Woodman seorang yang suka surfing dan beliau mahu mengambil gambar dan video sewaktu beliau sedang surfing namun tak menjumpai camera yang dapat menyelesaikan masalah beliau. Sejak dari itu beliau tekad untuk hasilkan camera sendiri dan sehingga hari ini dijual diseluru pelusuk dunia dengan jenama GoPro.

Jenama Perniagaan-2

#2- GAP

Donald Fisher sukar mencari jenis seluar yang di sukai dipasaran yang betul-betul mengikut bentuk badan yang beliau inginkan. Sejak hari itu beliau keluarkan jenama beliau mereka sendiri

Jenama Perniagaan-3

#3- WhatsApp

Jan Kaum ingin menghubungi bapa beliau sewaktu itu yang berada di Ukraine.Namun beliau tiada wang untuk menghubungi bapanya. Lalu beliau hasilkan sediri applikasi yang boleh terus menghubungi bapanya secara percuma.

Jenama Perniagaan-4

#4- Red Bull

Dietrich Mateschitz melalui satu perjalanan panjang untuk sampai ke Thailand. Oleh sebab itu beliau mengalami Jetlag. Beliau mencuba sebuah minuman tempatan disana dan menyebabkan beliau kembali normal dan bertenaga. Dari kejadian itu beliau perolehi idea bagaimana membantu ramai orang untuk kembali bertenaga semula.

 

Apa yang boleh kita pelajari dari jenama unggul ini :-

  • Lihat masalah adalah sebuah peluang
  • Bagaimana kita boleh menyelesaikan masalah orang ramai
  • Apa masalah kita dan cuba selesaikan.
  • Bagaimana masalah tadi boleh bertukar peluang perniagaan
  • Be creative man!

About the Author:

Perkenalkan, Saya Halif Saat. Seorang TravelPrenuer, InternetPreneur, Blogger dan penerbit ebook dalam Industri Travel & Internet Marketing. Mempunyai pengalaman dalam industri travel sekitar hanya 10 tahun dan merasai kerja berlainan posisi seperti Trainer, Tour leader, Tour Coordinator, Mutawif (umrah), Travel Consultant, Sales dan juga Marketing.

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: