Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Kuasa Pemasaran Internet

June 14, 2013 3 Comments

kuasa pemasaran internet

Sebenarnya saya bukan nak bercerita panjang mengenai teori pemasaran 4’P diatas. Jika korang nak tahu mengenai teori saya pasti ramai yang pakar ada diluar sana. Saya tidak sambung pelajaran lebih tinggi pun oleh kerana disebabkan tidak berapa minat mengenai pembelajaran berasaskan teori semata-mata . Bagaimana kita nak belajar dari seorang yang mana mereka sendiri tidak pernah mencuba dengan apa yang mereka katakan.

Dulu masa dalam kelas di kolej, saya pernah ter-tanya satu soalan cepu emas ke seorang lecturer. Dia mengajar subjek selling dan ramai budak amat takut dengan beliau kerana garang dan tegas mengenai attendance dan assignment yang dia bagi.Ntah macam mana satu hari tuh tengah sibuk bincang satu isu ini mulut saya terkeluar soalan.. soalan mudah tapi membunuh untuk seorang lecturer berbunyi “Adakah dia pernah lakukan jualan untuk mana-mana syarikat?” Soalan itu seperti membuatkan dia tersentak.. dan tiba-tiba dia terdiam.. ¬†Dengan perlahan dan cuba buat muka slumber lalu menjawab dengan terhenti-henti bahawa yang dia tidak pernah bekerja sebagai juru jual atau membuat jualan di mana-mana syarikat malah dia juga mengaku tidak pernah bekerja selain hanya menjadi lecturer.

Jadi, Saya disini ingin bertanya kepada korang semua. Jika korang nak belajar bagaimana teknik sky diving yang betul dari ¬†seseorang, adakah korang akan belajar pada orang yang hanya tahu teori saja wal hal dia sekali pun belum pernah cuba lakukan hal tersebut? Kalau korang buat juga makna korang memang otai ar… Ha Ha Ha

Ok berbalik pada topik.Apa yang ingin disampaikan disini adalah sekiranya teknik kuasa super power pemasaran Internet yang betul   digunakan maka salah satu P diatas akan berjaya untuk kita lenyapkan. P tersebut adalah place atau lebih tepat lagi lokasi premis kita. Ok cukup teori ini tak percaya sekarang korang cuba.. cubalah.. tengok nanti macam mana P itu akan lenyap sendiri..

 

 

P/S : Saya dah berjaya melakukan dan sebab itu berani cakap.. Bila semuanya dibuat online jadi mana orang nak datang kedai. semua transaksi dibuat online..bermula dari penempahan,pembayaran sampailah penghantaran. Customer happy kita pun happy!

About the Author:

Perkenalkan, Saya Halif Saat. Seorang TravelPrenuer, InternetPreneur, Blogger dan penerbit ebook dalam Industri Travel & Internet Marketing. Mempunyai pengalaman dalam industri travel sekitar hanya 10 tahun dan merasai kerja berlainan posisi seperti Trainer, Tour leader, Tour Coordinator, Mutawif (umrah), Travel Consultant, Sales dan juga Marketing.

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Izzat Eshak says:

    Alamak, panjangnya mukadimah, isi comel je..

    Lariiiii =P
    Izzat Eshak recently posted…Graduan bisnes, tidak berbisnes?My Profile

    • Halif Saat says:

      Sebenarnya mcm ini.. Idea post ini datang spontan masa lepak kat pak ali sementara menunggu student aku datang.. aku datang awal dari dijanjikan.. sedang syok titba2 dia datang lebih awal pulak.. Bila aku nak sambung balik post ini terus blocking… tuh lah jadinyer ha ha ha.. Moral of the story : dapat idea tulis dulu kat journal.. kalau x.. hilang ibarat ditiup angin di lautan pasifik. ha ha ha

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: