Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Belajar Teknik SEO

July 31, 2011 4 Comments

Jika anda seorang peniagan yang menjalankan perniagaan secara offline dan hanya sesekali membuka internet mencari makulat lalu terjumpa perkataan SEO sudah pasti anda hanya abaikan saja dan kemungkinan terdeitk didalam hati anda “Apa bendakah SEO ini” ah.. mengarutlah. Tetapi lain pulak sekirnya anda salah seorang yang menjalankan perniagaan internet atau digelar Internet Marketer mahupun anda seorang blogger.

Post kali ini saya tidak mahu menerangkan apa itu SEO tetapi sekiranya anda hendak tahu lebi lanjut maka anda boleh baca disini Belajar SEO . Untuk post kali ini saya cuba hendak memberi tahu akan kepetingan anda mempelajari teknik seo ini. Diantara kepentingan untuk anda sendiri mempelajari teknik SEO ini adalah untuk :

1. Blog atau web anda menjadi mesra engine carian

Sebenarnya teknik seo ini sangat luas. Rata-rata yang saya tanya dari yang pakar dalam menjalankan perniagaan internet sepenuh masa mereka tidak mahu fokus akan kerja-kerja SEO dan akan membiarkan orang lain membuat untuk mereka  melalui perkhidmatan secara bayaran. Nampak mereka sendiri juga masih mengamalkan teknik ini untuk menjadikan wb atau blog mereka sebagai mesra carian engine.

2. Menjadikan Blog anda di muka pertama carian untuk sesuatu keyword

Ia inilah sebab utama mengapa anda perlu mempelajari teknik SEO sebenar. Jika anda fokus dan benar-benar mempelajari tenknik SEO maka website atau blog anda akan terletak dimuka pertama di carian engine. Jika teknik ini anda kuasai sepenuhnya tidak mustahil website anda akan menduduki dimuka pertama dan di tempat pertama. Tidak percaya mari saya tunjukan. Kita cari keyword untuk ” Tempah kad kahwin”. Keputusan adalah seperti dibawah.

Lihat walaupun carian keyword adalah 235,000 tetapai kadkahwin.com tetap menjadi tempat pertama. Menduduki di page pertama adalah penting kerana 89% pengguna internet yang mencari keyword-keyword tertentu untuk membuka page ke dua atau page yang seterusnya. Jadi di kedudukan di tempat pertama akan banyak membantu anda.

3. Menjimatkan wang.

Sekiranya anda tahu akan teknik SEO ini sudah pasti anda boleh melakukannya sendiri yang mana telah menjimatkan wang anda.Daripada sedang dok bosan-bosan membaca post di  most rencent Facabook adalah lebih baik anda gunakan masa tersebut dengan terus membuat kerja-kerja SEO. Sudah pasti itu adalah lebih berbaloi. Yang untung bukanlah orang lain tetapi anda juga.:)oh! ya tahukah anda wang untuk mengupah pakar SEO adalah Sekurang-kurangnya bermula dari RM300 dan itu adalah itu keyword yang tidak banyak saingan dan sekirnya keyoword yang anda pilih mempunya terlalu banyak saingan sudah pasti harga juga meningkat bergantung kepada keyword yang anda pilih. Save more !

4.Meningkatkan jualan.

Purata 89% pengguna Internet biasa mempercayai blog atau web dibahagian muka pertama adalah web yang paling banyak dicari di internet dan web paling banyak permintaan produk atau service yang mereka cari  di Internet. Walaupun laman web anda baru saja dibuka tetapi telah berjaya menduduki tempat pertama dengan keyword tertentu yang hangat dipasaran sudah semestinya akan membantu serba sedikit akan barangan atau perkhidmatan yang anda tawarkan di dalam web tersebut. Maka sudah semestinya juga memudahkan anda membuat jualan di Internet.

Ok,Jadi itu saja untuk kali ini.Jadi jangan berlengah lagi. Tiada apa yang mudah di dunia ini dulu sewaktu kita kecil berjalan itu juga adalah susah tapi hari ini kita telah dapat berlari. Jadi sabarlah dalam menuntut ilmu pasti anda juga adalah yang pakar pada suatu hari nanti 🙂

About the Author:

Perkenalkan, Saya Halif Saat. Seorang TravelPrenuer, InternetPreneur, Blogger dan penerbit ebook dalam Industri Travel & Internet Marketing. Mempunyai pengalaman dalam industri travel sekitar hanya 10 tahun dan merasai kerja berlainan posisi seperti Trainer, Tour leader, Tour Coordinator, Mutawif (umrah), Travel Consultant, Sales dan juga Marketing.

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. titan says:

  pehh..artikel lama gua tu..

  • Halif Saat says:

   Gua belum pernah copy paste der tuk blog gua ini.. klu ada sekalipun pasti gua credit kembali pada penulis ia dengan niat hanya untuk perkongsian… harap maklum yer der…

 2. ana says:

  terima kasih di atas perkongsian berkaitan SEO ni..

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: