Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Teknik mudah dalam membina jenama perniagaan

July 24, 2011 0 Comments

 

 

Hal-Hal begini selalunya terjadi pada mereka sewaktu bila mana seseorang hendak mendaftar syarikat di SSM(Suruhanjaya Sumpah Malaysia). Hal yang membingungkan ini akan terjadi mungkin sehari atau sebulan atau akan mengambil masa agak lama. Saya juga pernah terjadi sebegini dan selalu juga kawan-kawan bertanya pendapat mengenai hal ini. Bila ditanya..

Jawapan mudah untuk saya kepada mereka…

“Nama anda adalah Nama perniagaan Anda”

Ini adalah tip mudah yang diamalkan oleh mereka yang sudah popular sama ada usawahan tempatan mahupun usahwan yang bertaraf internasional.Pendek kata tips ini adalah sangat praktikel.

Saya menjadikan nama saya sebagai contoh adalahseperti :

halif saat sdn bhd atau halif saat trading, halif marketing & resources atau apa saja.

Sudah pasti jawapan yang cool 🙂 menimbulkan banyak soalan-soalan pelik yang bermain difikiran. Kebiasaan manusia mahukan bukti sebelum percaya akan sesuatu perkara itu. Ok mari kita lihat beberapa nama sendiri dijadikan nama perniagaan yang sudah terkenal diataranya Ford,Toyota,Honda, Armani,Loreal,Versace,John Smith dan banyak lagi perniagaan yang elah berjaya dipersada antarabangsa yang hanya menggunakan nama mereka sendiri.

Secara psychologist-nya Perniagaan yang mudah diingati adalah perniagaan yang mempunyai personaliti atau pendirian tersendiri maka anda adalah ikon kepada perniagaan anda. Selain iti juga perniagaan yang pelik dan unik namanya juga memudahkan pengguna mengingati nama anda. Maka tidak perlulah pening-pening untk meletakan nama perniagaan kerana cukup nama anda telah sebagai nama perniagaan anda. Kerana nama mempunyai personaliti dan nama anda juga andalah diberikan dengan penuh keunikan oleh ibu bapa anda. 🙂

Jika anda strategik sendiri untuk meletakan nama perniagaan anda maka ia tidak salah:)

 

About the Author:

Perkenalkan, Saya Halif Saat. Seorang TravelPrenuer, InternetPreneur, Blogger dan penerbit ebook dalam Industri Travel & Internet Marketing. Mempunyai pengalaman dalam industri travel sekitar hanya 10 tahun dan merasai kerja berlainan posisi seperti Trainer, Tour leader, Tour Coordinator, Mutawif (umrah), Travel Consultant, Sales dan juga Marketing.

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: