Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Travel Bisnes

Sale 2017 Slow Giler.. Apa Nak Buat?

February 6, 2017 0 Comments
Sale 2017 Slow Giler.. Apa Nak Buat?

Pertama sekali apa yang anda perlu tahu. Bukan industri travel saja yang slow malah semua industri terkesan dengan keadaan iklim yang selsema teruk ini. Kedua anda perlu tahu bukan anda seorang saja yang slow malah banyak lagi syarikat yang slow. Persoalannya apa yang perlu anda buat sekarang? Terus pukul palu perang, jangan berhenti malah pukul […]

Jom Sambung Baca Derrr »

What Next.. What Next..

January 12, 2017 0 Comments

Sesi soal jawab secara online dengan seorang insan… Ada seorang insan setiap kali saya beritahu begini dan begini setiap kali itu juga dia tanya  what next. Saya diam dan layankan dulu. Habis beritahu satu part bertanya lagi what next. Saya dah faham sangat orang begini sebenarnya dia tak buat apa-apa pun. Ceritalah panjang mana pun.. […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Tips Untuk Bekerja Dalam Industri Pelancongan

January 12, 2017 0 Comments
Tips Untuk Bekerja Dalam Industri Pelancongan

Dalam industri pelancongan taraf pembelajaran tidaklah begitu kritikel. Maksud saya. Walaupun anda seorang yang mempunyai pendidikan taraf ijazah atau master dari keluaran mana-mana universiti sekalipun dalam pengkususan pelancongan ia belum tentu menjanjikan anda mampu menjalankan tugas di satu-satu posisi dalam industri ini dengan baik. Dalam pelancongan sijil itu jatuh No.2 dan pengalaman mampu mengatasi dari […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Nak Jual Syarikat Bukan Seperti Jual Basikal Terpakai

January 12, 2017 0 Comments
Nak Jual Syarikat Bukan Seperti Jual Basikal Terpakai

Ini satu perkara anda perlu faham dan jelas. Untuk jual sebuah syarikat SDN BHD dengan satu nilai tertentu ia bukan seperti meletakan harga seperti meletakan harga sebuah basikal terpakai. Syarikat berbeza. Ia sebuah entiti. Bila dikatakan sebuah entiti maka ia sama seperti manusia. Ada surat beranak (SSM) ada surat rekod kesihatan (Audited) ada surat dokumentasi […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Kembangkan Bisnes Travel Anda Secepat Mungkin

January 12, 2017 0 Comments
Kembangkan Bisnes Travel Anda Secepat Mungkin

Gambar Hiasan Kalau sebelum ini anda buat bisnes travel tanpa lesen lekas-lekaslah apply lesen, kalau sebelum ini buat bisnes travel tanpa ada premis a.k.a office lekas-lekaslah ada office, kalau sebelum ini buat kerja sorang-sorang cepat-cepatlah cari staff dan begitulah seterusnya. Sebab apa? Sebab selagi anda tak buat semua yang diatas ini anda sedang selesa buat […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Masih Buat Pemasaran Jenis Ini?

January 12, 2017 0 Comments
Masih Buat Pemasaran Jenis Ini?

Notis : Print screen ini hanya sekadar untuk sesi perkongsian dan pembelajaran. Saya dah blurkan segala maklumat penerima mahupun maklumat penghantar. Moga kita dapat pelajari sesuatu disini.  Sedang saya asyik membalas whatsapp mesej yang berpuluh dan beratus mesej yang tidak dibaca lagi. Tiba-tiba terdengar bunyi email masuk. Saya berhenti sekejap dan lihat email apa yang […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Bengkel FBAds Bisnes Travel

January 12, 2017 0 Comments
Bengkel FBAds Bisnes Travel

Bila saya tengok jadual. Saya lihat  ada satu hari ini saya ada kelompongan (ayat kelompongan terus) disebabkan ada program saya yang dibatalkan. Cepat-cepat saya fikir semula apa bengkel yang boleh saya cover untuk isi masa tersebut. Saya lihat senarai check-list modul. Memang banyak kelas yang saya buat sebelum ini  adalah bengkel part pengurusan bosan pula […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Lelaki Ini Dedahkan Pendapatan RM15k Sebulan Yang Boleh Diperolehi Sebagai Driver Teksi

January 12, 2017 0 Comments
Lelaki Ini Dedahkan Pendapatan RM15k Sebulan Yang Boleh Diperolehi Sebagai Driver Teksi

Selepas selesai perjumpaan yang bertemakan meet-up raya yang dikendalikan syarikat bertaraf global di ampang. Saya menghabiskan masa dengan membaca buku sementara menunggu malam sedikit agar jalan raya lebih tenang dan tidak sesak untuk pulang ke rumah. Sedang menunggu datang seorang lelaki dan duduk di sebelah saya. Cara pemakaian lelaki ini seperti seorang pemandu teksi. Dia […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Pasaran Travel Agent Akan Tepu? Realiti atau Mitos?

December 13, 2016 0 Comments
Pasaran Travel Agent Akan Tepu? Realiti atau Mitos?

Seorang rakan yang dah lama tak jumpa baru ini bertanya pada saya. Soalan dia berbunyi lebih kurang begini. “Halif.. Betul ke pasaran Travel Agent dah tepu dan konsep travel agent akan lenyap”. Kebiasaannya saya akan tanya beberapa soalan dulu sebelum saya boleh jawab terus. Soalan yang saya kemukakan semula adalah ;- Mana dia dapat sumber informasi […]

Jom Sambung Baca Derrr »

5 Sebab Domestik Produk Semakin Meningkat Naik

December 13, 2016 0 Comments
5 Sebab Domestik Produk Semakin Meningkat Naik

7-10 tahun yang lalu kalau anda cakap anda menyediakan servis travel domestik. Bagi yang sedang makan nasi ketika itu pasti akan tersembur serta merta. Serius. Ganjilnya bagi mereka yang menyediakan perkhidmatan pakej untuk domestik pada ketika itu amat-amat tak “standard” di mata usahawan dalam bidang perlancongan . Apa yang saya perhatikan hanya usahawan berbangsa China […]

Jom Sambung Baca Derrr »