Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Perniagaan

Jenama Perniagaan Bermula Dari Masalah Depan Mata

August 24, 2014 0 Comments
Jenama Perniagaan Bermula Dari Masalah Depan Mata

Brilliant business idea… “Start by looking at the simple problems right in front of you..” Kebanyakan bisnes hebat bermula pada masalah depan mata. Bagaimana bermulanya dari sebuah masalah menjadi Jenama Unggul Dunia… Dibawah cerita bantot mengenai bagaimana masalah menjadi peluang jutaan ringgit.

Jom Sambung Baca Derrr »

Mazhab Dalam Perniagaan

August 23, 2014 0 Comments
Mazhab Dalam Perniagaan

Dua tahun kebelakangan ini selalu kita dengar mereka yang berniaga secara online suka menggunakan istilah mazhab. Mazhab yang dimaksudkan ini bukanlah mazhab mengenai pemahaman agama tetapi ia adalah istilah mazhab pemahaman seseorang mengenai bagaimana mereka memahami &  melakukan bisnes itu sendiri. 

Jom Sambung Baca Derrr »

Siapa Yang Bawak Masuk Chatime Ke Malaysia

August 14, 2014 3 Comments
Siapa Yang Bawak Masuk Chatime Ke Malaysia

Rasanya ramai yang dah minum Chatime atau setidak-tidaknya ramai yang pernah nampak outlet Chatime di Shopping Mall di merata tempat di Malaysia. Kedai minuman berkonsepkan Smoothy & Bubble Tea ini pernah jadi satu fenomena seketika sewaktu ia mula bertapak di Malaysia dan pada hari ini masih mendapat sambutan hangat dengan melihat perkembangan penambahan oulet baru […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Lesen Syarikat Agensi Pelancongan atau Travel Agency Untuk Dijual

August 7, 2014 30 Comments
Lesen Syarikat Agensi Pelancongan atau Travel Agency Untuk Dijual

Disekitar tahun 2012 dulu saya pernah buat entri menjual sebuah Syarikat Pelancongan melalui blog peribadi ini. Boleh baca entri itu disini. Syarikat Pelancongan tersebut adalah salah seorang rakan saya sendiri dan  Alhamdulillah dengan post informasi yang agak ringkas dan pendek namun telah berjaya dijual dan telah pun dijalankan oleh pemilik baru dengan jayanya.

Jom Sambung Baca Derrr »

Hamba Bisnes- Part 1

May 17, 2013 2 Comments
Hamba Bisnes- Part 1

Entah kali keberapa baca buku tulisan Uncle Michael E. Garber  yang bertajuk The Emyth Revisited. Rasanya buku ini dibeli pada dua tahun lepas tapi sebab dah suka sangat dengan perkongsian dalam buku ini hingga tak ingat dah berapa kali di ulang. Banyak yang boleh kita belaja terutamanya mengenai selok belok perniagaan. Namun kat sini saya […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Mesin Jana Wang- PizzaLicious Vending Machine

May 3, 2013 3 Comments
Mesin Jana Wang- PizzaLicious Vending Machine

Semalam bukan main banyak appointment kena settle  dan yang paling malas sekali adalah appoinment-nya berlokasi di ibu kuta Malaysia.. waduh..  bukan apa cuma tak sanggup nak redah kaya jem yang silap-silap boleh memakan masa hingga 4 jam perjalanan. Mungkin akan bertambah pishang  bila mana hujan dan air naik serta merta. Walaupun buat masa ini belum pernah ada pengalaman […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Kesan PRU13 Kepada Peniagaan

April 13, 2013 0 Comments
Kesan PRU13 Kepada Peniagaan

Korang pasti terasa sekali Bahang PRU13 yang semakin hangat diperkatakan oleh semua rakyat Malaysia, semakin hari semakin berbahang . Perbubaran parlimen  pada 03 april yang lepas yang dibuat oleh Perdana Menteri  menyebabkan Bahang PRU13 terus hangat di rasai. Blog yang bermain dengan isu politik terus menerus mendapat lambakan trafik. Hampir setiap hari muka depan surat […]

Jom Sambung Baca Derrr »

#2 Tips Penting Perniagaan Era Baru

April 5, 2013 2 Comments
#2 Tips Penting Perniagaan Era Baru

Hari ini perniagaan tidak seperti 10 tahun dahulu. Hari ini siapa yang menjalankan perniagaan tanpa rancangan dan masih menggunakan cara 10 tahun lalu maka risiko kecundangan dan gulung tikar amatlah tinggi. Walaupun kelebatan wang simpanan yang kita ada untuk menjalankan perniagaan tidak lagi menjanjikan kemengangan berpihak kepada kita. Hukum perniagaan tidak berubah yang berubah hanyalah […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Nadi Sebuah Perniaagaan

March 8, 2013 0 Comments
Nadi Sebuah Perniaagaan

Hari ini kesilapan dalam dunia perniagaan tidak banyak disedari para usahawan itu sendiri. Sewaktu di awal pembabitan hendak memulakan perniagaan. Si peniaga sibuk menghabiskan masa yang tidak pada tempatnya. Sebagai contoh sibuk mencantikan pejabat sewaktu modal adalah sangat terhad, sibuk menghasilkan produk terbaik, sibuk dalam menghasilkan packaging yang sangat bagus dan banyak lagi perkara-perkara pembaziran […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Populariti Seseorang Adalah Bonus Yang Nyata!

February 27, 2013 2 Comments
Populariti Seseorang Adalah Bonus Yang Nyata!

Kita sudah hampir masuk suku tahun untuk 2013, semoga perjalanan misi anda pada tahun ini berjalan dengan lancar. Terdetik saya untuk menulis artikel ini bila mana seorang kawan yang baru saja masuk dalam industri Internet Marketer mengeluarkan statement sedemikian “alah bolehlah dia jual apa-apa saja sekalipun sebab dia dah popular” ayat yang dikeluarkan kerap kali […]

Jom Sambung Baca Derrr »