Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

The Great Rules For Succes

July 25, 2010 0 Comments

“Here is the great rules for success :Think on Paper”

Didalam kajian di US hanya 3 percent saja orang yang mempunyai matlatmat yang jelas.Walaubagaimanapun rata-rata beranggapan mereka mempunyai matlamat dan mereka beranggapan matlamat semua ada didalam kepada dan tidak perlu ditulis.Untuk pengetahuan anda perkara yang hendak dicapai dan tidak ditulis ia adalah mimpi kosong atau kita panggil anggan-anggan mat jenin:) .Matlamat yang sebanar adalah kita keluarkan dalam bentuk yang jelas di atas kertas dan itu adalah matlamat yang sebanar.

Sebagai usahawan kita perlu mempunyai matlamat yang jelas diatas kertas untuk kita capai satu persatu.Dibawah saya kongsikan tips menulis matlamat dengan jelas.

1.Putuskan dengan jelas dengan apa yang anda inginkan.

Set Matlamat dan objektif anda.Anda perlu tahu Mengapa( “Why”) anda perlu capai matlamat tersebut.Cari alasan yang kukuh kenapa anda hendak matlamat itu tadi.Bila anda tahu mengapa dengan jelas maka bagaimana melakukan akan menjadi mudah.

2.Tuliskan Matlamat anda diatas kertas(Think on paper)

Perkara ini adalah penting untuk anda mencapai sesuatu matlamat.Tanpa menulis matlamat menyebabkan anda becelaru,sambil lewa,tidak serius untuk mencapai matlamat itu dan membuang masa kearah perkara lain.

3.Tetapkan tarikh metlamat anda perlu dicapai(deadline)

Menulis matlamat tanpa memberi deadline adalah suatu yang merugikan.Step ini adalah penting dalam salah satu cara menulis matlamat.Tetapkan deadline dan buatlah bermati-matian untuk menjadikan matlamat itu satu yang realiti sebelum tarikh deadline.

4.Lekat atau tampal MAtlamat anda di temapat yang mudah anda lihat.

Anda boleh letakan di Meja kerja,Di deskstop komputer,di bilik tido atau dimana saja agar memudahkan anda melihat.Perkara ini adalah untuk memberitahu  berulangkali atau mepasak(piling) matlamat tadi didalam subconscious mind anda.Bila subconscious mind telah mendapat mesej yang jelas maka anda akan tengok matlamat anda bagaikan black magic.:)

5.Lakukan sekarang.Ya lakukan sekarang;)

Selamat mencuba!Do the best!

Stephen Covey says

“Before you begin scrambling up the ladder of succes,

make sure that it is learning against the right building

 

Filed in: Artikel, Kewangan

About the Author:

Perkenalkan, Saya Halif Saat. Seorang TravelPrenuer, InternetPreneur, Blogger dan penerbit ebook dalam Industri Travel & Internet Marketing. Mempunyai pengalaman dalam industri travel sekitar hanya 10 tahun dan merasai kerja berlainan posisi seperti Trainer, Tour leader, Tour Coordinator, Mutawif (umrah), Travel Consultant, Sales dan juga Marketing.

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: