Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Teknik Pemasaran Mesin Fax

August 10, 2011 4 Comments

Hari ini boleh dikatakan setiap perniagaan perlu menggunakan mesin fax selain menggunakan email sebagai alternatif menghantar dokumen  sama ada kepada pelanggan,supplier atau ke sesiapa sahaja. Walaupun email menjadi pilihan utama untuk kegunaan penghataran dokumen tetapi mesin fax tetap dan masih lagi menjadi pilihan kebanyakan organisasi hari ini.

Jika dipandang dari sudut biasa mesin fax hanyalah satu mesin yang hanya sekadar menghantar dokumen dan menerima dokumen. Tetapi berbeza pula jika anda Think Like a Marketer. Mesin fax yang biasa akan menjadi mesin pemasaran yang dapat menjimatkan masa anda.

Kelebihan pemsaraan menggunakan mesin fax:-

 • Tidak perlu upah pekerja untuk mengedar flyers.
 • Tidak perlu Foto copy flyers beribu-ribu untuk diedarkan.
 • Targeted Market lebih tinggi.
 • Cepat dan menjimatkan masa.
 • Flyer terus masuk ke lokasi.
 • Boleh pilih penerima yang berpotensi sahaja.
 • Tidak memerlukan kertas cantik atau bewarna seperti flyers/broucher/template.
 • Fax akan diletak diatas meja dan kemungkinan akan dibaca oleh ramai orang berbanding email.

Apa yang penting untuk menggunakan teknik ini anda perlulah membuat sales letter yang berkualiti tinggi. Supaya impak penerima adalah berkesan. Serta buat sedikit kajian untuk di fax kepada mereka yang berpontesi sahaja. Lakukan secara konsisten mungkin 20-30 lokasi sendiri.

P/S: Elakan dari fax kepada mereka yang diluar kawasan kod tempat anda. Ini kerana berlainan kod kawasan caj yang dikenakan telekom Malaysia adalah berlainan dan kemungkinan tidak berbaloi. Sebagai contoh kod kawasan anda adalah 03-987 6543 tetapi anda hendak fax ke 06-987 6543.

HalifSaat.com

Think Like a Marketer

 

About the Author:

Perkenalkan, Saya Halif Saat. Seorang TravelPrenuer, InternetPreneur, Blogger dan penerbit ebook dalam Industri Travel & Internet Marketing. Mempunyai pengalaman dalam industri travel sekitar hanya 10 tahun dan merasai kerja berlainan posisi seperti Trainer, Tour leader, Tour Coordinator, Mutawif (umrah), Travel Consultant, Sales dan juga Marketing.

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. MohdHalif says:

  Thanks..:)

 2. amalina says:

  terima kasih, info ini telah membantu saya dalam membuat report.

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: