Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

To be a Good Communicator ,You Must be a Good Listener

September 24, 2010 0 Comments

Teringat saya sewaktu bulan Ramadhan baru-baru ini.Saya teleh mengenali seorang warga africa.Pada mulanya saya terserempak sewaktu beliau sedang berborak dengan pekerja warga Indonesia.Agak kesian melihat mereka berborak sehingga perlu menulis-nulis diatas kertas.Ini kerana pekerja Indonesia tersebut tidak berapa pandai bertutur bahasa Inggeris.Jadi saya yang tidak berapa pandai ini cuba membantu.Lama-lama saya dan warga africa mula rancak berborak.Dia adalah seorang Muslim dan Nama beliau adalah Jin Shamsudeen.

Sebenarnya tujuan Shamsudeen datang ke sini adalah sebab menyambung pelajaran(Master) di UKM.Dipendekan cerita,Bila mana saya semakin rapat dan mesra berborak dengan Pak Sudeen ni.Ramai kawan-kawan yang belajar di luar Negara berkata orang kulit hitam ini petah dalam berkata-kata.Susunan ayat mereka juga adalah kemas dan menarik.Salah seorang bukti orang kulit hitam hebat dalam kata-kata dan penyampaian atau public speaking ialah Prisiden America iaitu Obama. Dari permerhatian saya, Pak Sudeen ini juga tidak kurang hebatnya(tidaklah seperti mana Obama).Jadi saja saya bertanya pendapat kepada beliau mengenai “How to be a Good Communicator”?

Jadilah seorang pendengar yang baik,Doronglah seseorang itu bercakap tentang diri mereka-Dale carnegie

Pak Shudeen berkata..Untuk menjadi seorang Good Communicator adalah sangat mudah.Katanya lagi.. When u want to be a good communicator,you must to be a good listener”.Fokus apa yang cuba orang kata¬† dan cuba fahami setiap perkataan yang hendak dikatakan oleh seseorang itu.Sambil kita mendengar dan fokus cuba susun ayat yang sesuai untuk membalas soalan atau topik perbualan yang sedang diborakan.Tambah Pak Shudeen lagi..apa yang penting beliau juga memegang prinsip Practice Make Perfect! Tiada siapa yang boleh jadi hebat tanpa anda mempraktiskan sesuatu…Selamat Mencuba..Yosh! Oh yaa! Thanks U Pak Shudeen…

About the Author:

Perkenalkan, Saya Halif Saat. Seorang TravelPrenuer, InternetPreneur, Blogger dan penerbit ebook dalam Industri Travel & Internet Marketing. Mempunyai pengalaman dalam industri travel sekitar hanya 10 tahun dan merasai kerja berlainan posisi seperti Trainer, Tour leader, Tour Coordinator, Mutawif (umrah), Travel Consultant, Sales dan juga Marketing.

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: