Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Menangani Pelanggan yang kecewa

July 28, 2010 0 Comments

 

Kadang-kadang kita telah buat yang terbaik kepada pelanggan dalam memberikan perkhidmatan perniagaan yang kita sediakan tetapi mungkin ada perkara yang mengecewakan mereka.Walaupun bukan selalu berlaku tetapi kita perlu tahu bagaimana menangani pelanggan yang kecewa tadi agar beliau terus kekal menjadi pelanggan  dan tidak lari kepada pesaing kita.Ini kerana untuk mencari pelanggan baru adalah lebih sukar berbanding mengekalkan pelanggan sedia ada.Apabila pelanggan telah kecewa dengan perkhidmatan yang anda berikan,tanpa berlengah anda perlu menarik perhatian dan menambat hati mereka kembali.Beberapa cara yang dapat digunakan bagi menangani pelanggan yang kecewa adalah seperti berikut.

  • Berasa simpati-Anda perlu mengelakan daripada terus membeladiri dan syarikat anda apabila pelanggan mengadu tidak berpuas hati.Letakan diri anda ditempat pelanggan.Kesan punca dan masalah utama pelanggan anda kecewa.Pelanggan akan lebih berasa dihargai apabila anda sudi mendengar dan tidak bertekak atau meninggikan suara dengan mereka.
  • Tunjukan rasa hormat kepada mereka-Walaupun perkara yang mengecewakan mereka itu bukan datang daripada anda perlu juga meminta maaf kepada mereka sebagai tanda hormat anda kepada mereka serta kesal atas masalah yang berlaku.Dengan meminta maaf secara baik marah dan kecewa pelanggan anda berkurang.
  • Niat sedia membantu-Tunjukan kesudian anda membantu mereka dalam menyelesaikan masalah yang dialami.Elakan berkata seperti “perkara ini bukan tangungjawab kami” atau “Perkara ini bukan di bawah kawalan kami”.Tetapi cuba membantu mereka semampu yang boleh.
  • Susun kata-kata dengan baik-Di saat ini kemahiran kominikasi yang tinggi amat penting agar tiada salah faham dan mereka tidak kecik hati dengan kata-kata anda.oleh itu susun ayat sebaik mungkin sebelum cuba menghubungi mereka semula.
  • Berikan Bonus Sebagai ganti-Jika anda mempunyai baget yang lebih boleh juga memberikan mereka sedikit bonus seperti kupun,Voucher,Hamper untuk meredakan kemarahan mereka dan tanda yang anda benar-benar meminta maaf.
  • Berikan Alternatif-Nyatakan kepada mereka langkah alternatif yang sesuai.Berikan cadangan alternatif tersebut dan tanya kepada mereka sama ada kembali.
  • Kotakan janji anda-Selepas membuat kesimpulan maka jika anda menjanjikan sesuatu kotakan janji tersebut.Sebagai contoh anda memberi potongan 30 peratus untuk pembelian akan datang maka perlu mengotakan janji-janji tersebut.Jangan lupa beritahu kepada meraka yang anda menghargai kesudian pelanggan supaya terus berurus niaga dengan anda.

Buat yang terbaik dan anda akan dapat yang terbaik! 🙂

“Do what you can,

with what you have,

where you are”

-Mohd halif

About the Author:

Perkenalkan, Saya Halif Saat. Seorang TravelPrenuer, InternetPreneur, Blogger dan penerbit ebook dalam Industri Travel & Internet Marketing. Mempunyai pengalaman dalam industri travel sekitar hanya 10 tahun dan merasai kerja berlainan posisi seperti Trainer, Tour leader, Tour Coordinator, Mutawif (umrah), Travel Consultant, Sales dan juga Marketing.

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: