Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Kiraan untuk mendapatkan 1,000,000 pertama anda..

September 23, 2010 2 Comments

Salam Ceria..

Dah agak lama post saya ni tersimpan didalam draf.Sebabkan kerja tak habis-habis jadi dengan kesempatan yang ada ini saya berjaya siapankan post bertajuk diatas.Ok..Jadi…Betul ker korang semua ingin menjadi Seorang Jutawan?Kalau begitu tahukah korang berapa lama masa yang perlu diambil untuk mengumpul wang RM1,000,000. 20 tahun?15 tahun?10 tahun?Oh! saya saja membuat kira-kira.Jadi hasil kira-kira untuk mengumpul wang sebanyak RM1 juta adalah seperti berikut.Adakah korang dah bersedia?ok jom kira..

RM500/sehari (simpanan bersih yang perlu disimpan dan dilupakan terus)

RM500 X 30 hari = RM15,000/sebulan

RM15,000 X 12 BulanĀ  =RM180,000/setahun

RM 15,000 X 67 bulan = RM1,005,000 atau bersamaan RM180,000 X 5 tahun 7 bulan =RM1,005,000

 

Huh!Jadi untuk mengumpul duit sebanyak RM1 juta bukanlah perlu mengambil masa selama 20 tahun..atau 15 tahun..korang boleh jadi jutawan dalam masa kurang 6 tahun.Berita baik x?oh ya..berita baik lagi sebenarnya korang boleh lebih cepat mengumpul 1 juta ringgit sebab saya belum kira diveden yang akan korang terima bila menyimpan di bank atau ASB.Kalau dapat Dividen dari bank kiraannya lebih kurang macam ini. :

 

RM180,000/setahun X 8%(average untuk simpanan ASB setahun) =RM14,400 setahun

RM180,000/setahun + RM14,400 (dividen sekiranya tidak dikeluarkan) = RM 194,400/jumlah keseluruhan setahun

RM194,400/12 bulan=RM16,200

RM16,200 X 62 bulan =RM1,004,400 atau bersamaan 5 tahun 1 bulan..

wahh..maksudnya selepas campur dividen korang akan cepat sebanyak 6 bulan lebih awal.Lepas itu korang jadi jadi silent Millionaire.Tapi adakah possible untuk membuat simpanan sebanyak RM500 sehari?RM500 adalah bersih selepas ditolak semua sekali dan perlu disimpan didalam bank dan dilupakan…Cubalah fikirkan mcm mana nak kumpul RM500 sehari…fikir-fikirkan lah yer.. Yosh!

 

 

Filed in: Artikel, Kewangan

About the Author:

Perkenalkan, Saya Halif Saat. Seorang TravelPrenuer, InternetPreneur, Blogger dan penerbit ebook dalam Industri Travel & Internet Marketing. Mempunyai pengalaman dalam industri travel sekitar hanya 10 tahun dan merasai kerja berlainan posisi seperti Trainer, Tour leader, Tour Coordinator, Mutawif (umrah), Travel Consultant, Sales dan juga Marketing.

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. MohdHalif says:

    mengikut di bank..kiraan no.2 tuh adalah beza dari apa yang saya kirakan..Kiraan sebenar mengikut bank adalah lebih berganda nilai wang korang.Maksudnya untuk mencapai jumlah wang 1 juta korang amik masa lebih awal..Yosh!

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: