Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Caruman KWSP untuk majikan dinaikan 13 percent

January 24, 2012 0 Comments

Rutin Harian dijalankan seperti biasa untuk ke pejabat pagi tadi. Sedang memanaskan enjin kereta untuk bergerak ke pejabat Sambil mendengar radio pagi ini. Berita yang mungkin tidak berapa disukai oleh para majikan seperti saya. Iaitu Caruman KWSP untuk majikan dinaikan sebanyak 13 percent berkuat kuasa 1 jan 2012.

Apa yang saya faham berdasarkan kenaikan ini. Para pekerja masih dikenakan 11 percent mengikut standard asal tetapi untuk para majikan yang mempunyai pekerja dibawah gaji pokok Rm5000 sebulan telah diwajibkan untuk membayar caruman sebanyak 13 percent.

Sebagai contoh gaji pekerja RM1500 :

Carumana pekerja (account 1): RM150

Caruman Majikan (account 2) : RM 195

Total                                              : RM345

Walaupun naik 1 percent jika kita mempunyai lebih 5 orang pekerja itu adalah perkara yang memeningkan bagi syarikat.

 Secara pandangan peribadi kenaikan ini sekaligus telah mengurangkan minat syarikat asing untuk terus beroperasi di Malaysia kerana cost pekerjaaan yang terus meningkat dari semasa ke semasa selain peningkatan pekerja asing akan menjadi permintaan tinggi.

Didalam hati terus terdetik!adakah masalah ini perlu belengukan di dalam kepala? Carilah penyelesaian dan bukannya memekirkan masalah.. fikir-fikirkan..(peringatan untuk diri sendiri).

About the Author:

Perkenalkan, Saya Halif Saat. Seorang TravelPrenuer, InternetPreneur, Blogger dan penerbit ebook dalam Industri Travel & Internet Marketing. Mempunyai pengalaman dalam industri travel sekitar hanya 10 tahun dan merasai kerja berlainan posisi seperti Trainer, Tour leader, Tour Coordinator, Mutawif (umrah), Travel Consultant, Sales dan juga Marketing.

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: