Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Bagaimana Saya Nak Lariskan Jualan Pakej Percutian Yang Syarikat Saya Sediakan

July 5, 2017 0 Comments
Bagaimana Saya Nak Lariskan Jualan Pakej Percutian Yang Syarikat Saya Sediakan

Ini antara soalan feveret yang kerap saya terima. Jawapan saya gunalah pelaris.. eh.. gurau.. Hari nie cabaran dalam menjual pakej percutian semakin sengit. Ditambahkan lagi cukai pelancongan yang  bermula pada July 2017 ini. Rungutan ekonomi di Malaysia dua tahun ini pulak agak lembap memang amat memeningkan. Saya malas nak ulas mengenai ekonomi. Lebih malas saya […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Channel Pemasaran 2017 Paling Berkesan Untuk Bisnes Travel

June 15, 2017 0 Comments
Channel Pemasaran 2017 Paling Berkesan Untuk Bisnes Travel

Kerap kali saya bertanya kepada owner-owner bisnes travel baru. Bagaimana tuan buat pemasaran bisnes travel? Kebanyakan memberi jawapan lebih kurang sama begini. Saya company kecil saja tuan. Belum ada modal untuk sertai MATTA FAIR. Jadi pemasaran yang saya buat buat masa ini adalah menggunakan  flyer, print bunting, banner yang disangkut kan di pokok-pokok taman perumahan, […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Travel Marketing Itu Perlu Buat Berulang Kali.

June 14, 2017 0 Comments
Travel Marketing Itu Perlu Buat Berulang Kali.

  Begitulah dalam kita memasarkan produk tourism kita. Siapa yang duduk dalam pemasaran memang tak akan boleh berhenti sampai bila-bila. Marketing department ini memang penat, memang lengis, memang letih. Orang yang duduk di department ini sesuai mereka yang suka dan sukar untuk berhenti berfikir. Selain mereka juga perlu energetic, hyper, kreatif serta motivated. Sebenarnya bukan […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Sale 2017 Slow Giler.. Apa Nak Buat?

February 6, 2017 0 Comments
Sale 2017 Slow Giler.. Apa Nak Buat?

Pertama sekali apa yang anda perlu tahu. Bukan industri travel saja yang slow malah semua industri terkesan dengan keadaan iklim yang selsema teruk ini. Kedua anda perlu tahu bukan anda seorang saja yang slow malah banyak lagi syarikat yang slow. Persoalannya apa yang perlu anda buat sekarang? Terus pukul palu perang, jangan berhenti malah pukul […]

Jom Sambung Baca Derrr »

2017 Tahun Lebih Fokus Bisnes

February 1, 2017 0 Comments
2017 Tahun Lebih Fokus Bisnes

Tahun ini saya akan lebih kurang cakap. Ini bermaksud saya akan kurangkan lebih banyak bengkel dan kelas. Bulan lepas saya dah tarik diri sebagai salah seorang trainer red carpet di salah satu agensi kerajaan. Bulan ini saya rancang untuk kurangkan diri pula untuk adakan kelas bengkel bisnes travel. Saya mula tarik diri dari banyak bercakap […]

Jom Sambung Baca Derrr »

What Next.. What Next..

January 12, 2017 0 Comments

Sesi soal jawab secara online dengan seorang insan… Ada seorang insan setiap kali saya beritahu begini dan begini setiap kali itu juga dia tanya  what next. Saya diam dan layankan dulu. Habis beritahu satu part bertanya lagi what next. Saya dah faham sangat orang begini sebenarnya dia tak buat apa-apa pun. Ceritalah panjang mana pun.. […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Tips Untuk Bekerja Dalam Industri Pelancongan

January 12, 2017 0 Comments
Tips Untuk Bekerja Dalam Industri Pelancongan

Dalam industri pelancongan taraf pembelajaran tidaklah begitu kritikel. Maksud saya. Walaupun anda seorang yang mempunyai pendidikan taraf ijazah atau master dari keluaran mana-mana universiti sekalipun dalam pengkususan pelancongan ia belum tentu menjanjikan anda mampu menjalankan tugas di satu-satu posisi dalam industri ini dengan baik. Dalam pelancongan sijil itu jatuh No.2 dan pengalaman mampu mengatasi dari […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Nak Jual Syarikat Bukan Seperti Jual Basikal Terpakai

January 12, 2017 0 Comments
Nak Jual Syarikat Bukan Seperti Jual Basikal Terpakai

Ini satu perkara anda perlu faham dan jelas. Untuk jual sebuah syarikat SDN BHD dengan satu nilai tertentu ia bukan seperti meletakan harga seperti meletakan harga sebuah basikal terpakai. Syarikat berbeza. Ia sebuah entiti. Bila dikatakan sebuah entiti maka ia sama seperti manusia. Ada surat beranak (SSM) ada surat rekod kesihatan (Audited) ada surat dokumentasi […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Kembangkan Bisnes Travel Anda Secepat Mungkin

January 12, 2017 0 Comments
Kembangkan Bisnes Travel Anda Secepat Mungkin

Gambar Hiasan Kalau sebelum ini anda buat bisnes travel tanpa lesen lekas-lekaslah apply lesen, kalau sebelum ini buat bisnes travel tanpa ada premis a.k.a office lekas-lekaslah ada office, kalau sebelum ini buat kerja sorang-sorang cepat-cepatlah cari staff dan begitulah seterusnya. Sebab apa? Sebab selagi anda tak buat semua yang diatas ini anda sedang selesa buat […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Masih Buat Pemasaran Jenis Ini?

January 12, 2017 0 Comments
Masih Buat Pemasaran Jenis Ini?

Notis : Print screen ini hanya sekadar untuk sesi perkongsian dan pembelajaran. Saya dah blurkan segala maklumat penerima mahupun maklumat penghantar. Moga kita dapat pelajari sesuatu disini.  Sedang saya asyik membalas whatsapp mesej yang berpuluh dan beratus mesej yang tidak dibaca lagi. Tiba-tiba terdengar bunyi email masuk. Saya berhenti sekejap dan lihat email apa yang […]

Jom Sambung Baca Derrr »