Subscribe via RSS Feed Connect on Google Plus

Tips Untuk Hadapi Perang Harga Dalam Pasaran Bisnes Travel.

November 13, 2017 0 Comments
Tips Untuk Hadapi Perang Harga Dalam Pasaran Bisnes Travel.

Setiap kali jumpa owner-owner baru mesti saya dengar masalah ini menjadi keutamaan. Ada setengah saya tengok bangga dapat ramai pelanggan walau untung RM70 sorang jual pakej International. Ada pula yang pening dah buang harga sampai untung RM70 pun tak ada orang nak beli. Macam-macam ragam.. Jawapan saya.. Gila apa jual pakej Korea 5H4M tapi untung […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Apa Itu Copywriting? Kenapa Copywriting Penting Dalam Bisnes Travel?

November 10, 2017 1 Comment
Apa Itu Copywriting? Kenapa Copywriting Penting Dalam Bisnes Travel?

Mungkin anda pernah dengan istilah copywriting sebelum ini di mana-mana. Namun dalam post ini saya akan terangkan sekali lagi secara ringkast. Apa itu copywriting & Kenapa copywriitng ini penting dalam dunia bisnes travel. Ok tanpa berlengah lagi.. Jom mulakan.. Sekali lagi.. Apa itu copywriting? Untuk mudah faham copywriting ini adalah susunan sturktur yang mantap dalam […]

Jom Sambung Baca Derrr »

4 Tips Bila Salas Bisnes Travel Jatuh Mendadak.

November 7, 2017 0 Comments
4 Tips Bila Salas Bisnes Travel Jatuh Mendadak.

Bisnes Travel saya drop menjunam? Saya blur apa saya nak buat. Jawapan pertama dan jawapan gembira anda perlu tahu adalah. Bukan bisnes anda seorangs saja yang drop dan apa lebih penting untuk anda tahu bukan industri travel saja yang sedang demam teruk tetapi semua industri sedang menjunam. Jadi tak perlulah cemas sangat kerana semua orang […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Bagaimana Saya Nak Lariskan Jualan Pakej Percutian Yang Syarikat Saya Sediakan

July 5, 2017 0 Comments
Bagaimana Saya Nak Lariskan Jualan Pakej Percutian Yang Syarikat Saya Sediakan

Ini antara soalan feveret yang kerap saya terima. Jawapan saya gunalah pelaris.. eh.. gurau.. Hari nie cabaran dalam menjual pakej percutian semakin sengit. Ditambahkan lagi cukai pelancongan yang  bermula pada July 2017 ini. Rungutan ekonomi di Malaysia dua tahun ini pulak agak lembap memang amat memeningkan. Saya malas nak ulas mengenai ekonomi. Lebih malas saya […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Channel Pemasaran 2017 Paling Berkesan Untuk Bisnes Travel

June 15, 2017 1 Comment
Channel Pemasaran 2017 Paling Berkesan Untuk Bisnes Travel

Kerap kali saya bertanya kepada owner-owner bisnes travel baru. Bagaimana tuan buat pemasaran bisnes travel? Kebanyakan memberi jawapan lebih kurang sama begini. Saya company kecil saja tuan. Belum ada modal untuk sertai MATTA FAIR. Jadi pemasaran yang saya buat buat masa ini adalah menggunakan  flyer, print bunting, banner yang disangkut kan di pokok-pokok taman perumahan, […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Travel Marketing Itu Perlu Buat Berulang Kali.

June 14, 2017 0 Comments
Travel Marketing Itu Perlu Buat Berulang Kali.

  Begitulah dalam kita memasarkan produk tourism kita. Siapa yang duduk dalam pemasaran memang tak akan boleh berhenti sampai bila-bila. Marketing department ini memang penat, memang lengis, memang letih. Orang yang duduk di department ini sesuai mereka yang suka dan sukar untuk berhenti berfikir. Selain mereka juga perlu energetic, hyper, kreatif serta motivated. Sebenarnya bukan […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Sale 2017 Slow Giler.. Apa Nak Buat?

February 6, 2017 0 Comments
Sale 2017 Slow Giler.. Apa Nak Buat?

Pertama sekali apa yang anda perlu tahu. Bukan industri travel saja yang slow malah semua industri terkesan dengan keadaan iklim yang selsema teruk ini. Kedua anda perlu tahu bukan anda seorang saja yang slow malah banyak lagi syarikat yang slow. Persoalannya apa yang perlu anda buat sekarang? Terus pukul palu perang, jangan berhenti malah pukul […]

Jom Sambung Baca Derrr »

2017 Tahun Lebih Fokus Bisnes

February 1, 2017 0 Comments
2017 Tahun Lebih Fokus Bisnes

Tahun ini saya akan lebih kurang cakap. Ini bermaksud saya akan kurangkan lebih banyak bengkel dan kelas. Bulan lepas saya dah tarik diri sebagai salah seorang trainer red carpet di salah satu agensi kerajaan. Bulan ini saya rancang untuk kurangkan diri pula untuk adakan kelas bengkel bisnes travel. Saya mula tarik diri dari banyak bercakap […]

Jom Sambung Baca Derrr »

What Next.. What Next..

January 12, 2017 0 Comments

Sesi soal jawab secara online dengan seorang insan… Ada seorang insan setiap kali saya beritahu begini dan begini setiap kali itu juga dia tanya  what next. Saya diam dan layankan dulu. Habis beritahu satu part bertanya lagi what next. Saya dah faham sangat orang begini sebenarnya dia tak buat apa-apa pun. Ceritalah panjang mana pun.. […]

Jom Sambung Baca Derrr »

Tips Untuk Bekerja Dalam Industri Pelancongan

January 12, 2017 0 Comments
Tips Untuk Bekerja Dalam Industri Pelancongan

Dalam industri pelancongan taraf pembelajaran tidaklah begitu kritikel. Maksud saya. Walaupun anda seorang yang mempunyai pendidikan taraf ijazah atau master dari keluaran mana-mana universiti sekalipun dalam pengkususan pelancongan ia belum tentu menjanjikan anda mampu menjalankan tugas di satu-satu posisi dalam industri ini dengan baik. Dalam pelancongan sijil itu jatuh No.2 dan pengalaman mampu mengatasi dari […]

Jom Sambung Baca Derrr »